TTP diagnose

In onderstaande video legt Prof. dokter Daan Dierickx uit hoe de diagnose van TTP gesteld wordt.



De diagnose van TTP is niet eenvoudig. Vaak zal de patiënt naar de huisarts gaan met bijvoorbeeld griepachtige symptomen. Wanneer de toestand erger wordt en de patiënt uiteindelijk in het ziekenhuis belandt, moet snel een correcte diagnose gesteld worden en de juiste behandeling gegeven worden. De juiste diagnose stellen is moeilijk omdat het een zeldzame ziekte is (artsen denken hier niet onmiddelijk aan) en omdat heel wat symptomen overlappen met andere ziektes.

De medische diagnose gebeurt door een combinatie van de medische voorgeschiedenis, klinisch onderzoek en het uitvoeren van een aantal bloedtesten.

Meten van Bij TTP Waarom?
Bloedplaatjes aantallen Zeer laag Omdat ze verbruikt worden in de bloedplaatjes propjes die gevormd worden in de bloedvaten van de verschillende organen.
Vorm rode bloedcellen

Hemoglobine hoeveelheden
Gescheurde rode bloedcellen (schistocyten)

Verlaagd
Omdat de rode bloedcellen door de bloedplaatjes propjes geduwd worden en scheuren. Dit leidt tot bloedarmoede (of anemie) en verklaart onder andere vermoeidheid.
De activiteit van de schaar ADAMTS13 Zeer laag, schaar werkt niet (activiteit <10%)

Dit is de enige test die specifiek is voor TTP.
Door aanwezigheid van autoantilichamen bij aTTP of mutaties in ADAMTS13 bij cTTP.
Lactaat dehydrogenase, troponine, creatinine Verhoogde hoeveelheden in het bloed Omdat de organen beschadigd zijn door het te kort aan bloed dat ze krijgen.